Kiraz İspinozu ve Mutasyonları


Kiraz ispinozları gözlemlediğim kadarıyla son zamanlarda belli bir yaygınlığa ulaşmış egzotik ispinoz türüdür. Ayrıca erik başlı ispinoz adıyla da bilinir.

Klasik erkek ve dişi

Fizyolojisi

Ortalama 12-15 gr ağırlığa ve 10-11 cm uzunluğa sahiptirler. Doğada 10 yıla kadar yaşayabilen bu tür kafes ortamında en fazla 8, ortalama 4 yıl kadar yaşarlar.
Başının üzerinde ve gagasının alt kısmında boğazını kapsayan kızıl kahverengi-mürdüm rengi bir yama bulunur. Başının üstünden itibaren vücut boyunca kuyruk altına kadar uzanan bölge beyaz tüylerin üzerinde kahverengi yatay çizgiler barındırır. Kanat ve sırtı koyu kahverengi renktedir. Kanadında beyaz benekler bulunur. Kuyruğu ise uzun ve siyah-koyu gri renktedir.
Erkek ve dişi kuşlar arasında belirgin cinsel dimorfizm vardır. Dişi kuşlarda gag altında bulunan renk yaması bulunmaz. Ayrıca tecrübeli gözler erkek kuşları dişi kuşlara nazaran daha parlak ve canlı renginden ayırabilir.

Habitatı

Günümüzde kiraz ispinozlarının yerleşik olarak yaşadığı yer Kuzey Batı Avustralya’nın tropikal ve subtropikal çayırlarıdır. Evrimsel kökeni incelendiğinde ise Hindistan’da ortaya çıktıkları düşünülmektedir. Avustralya’dan Avrupa’ya oradan da Asya’ya yayılmıştır.


Beslenmesi

Kafes ortamında beslenmesi diğer egzotik ispinoz türleri ile aynıdır. Öncelikli diyetleri yem olarak kullanılan tohumlardır. Taze mevsim sebze meyveleri, çimlenmiş tohumlar, nemli mamalar ve canlı yemler de gelişimleri için kıymetli besin maddeleridir.


Davranışları

Oldukça sakin ve barışçıl kuşlardır. Fazla gürültücü değillerdir. Diğer sakin türler ile barınabilirler. Çok büyük kafeslerden tutun çok küçük kutu gibi ortamlarda bile stres yapmadan yaşadıkları görülmüştür.

Üremesi

Kuru ve kapalı yuvalıklar tercih ederler. Onlara temin edeceğiniz telyiz ipi, saman, kuru otlar, hindistan cevizi lifi, tavuk tüyü gibi çeşitli malzemeler ile yuvalarını yaparlar. Ortalama 4-6 arası yumurta üretirler. Kuluçka süreleri iki hafta sürer. Erkek ve dişi kuş kuluçkaya çoğu zaman beraber yatarlar. Yumurtadan çıkan yavrular üç haftalıkken tüylenmeye başlarlar. Bir aylık erişkinliğe ulaşan yavrular yuvayı terk etmeye başlarlar. 9 aylıktan daha küçük kuşların üremeye katılması önerilmez. En azından bir yaşında kuşların kullanılması tavsiye edilir. En verimli dönemleri ise iki yaş civarıdır.
Doğada üreme zamanları güney kısımlarda eylülden ocak ayına kadar devam eder. Kuzey bölgelerde ise ağustos ayından mart ayına kadar üremeyi sürdürürler.  Yuvalarını çalılar ve uzun otların yere yakın kısımlarına yaparlar. Yuva yapımında yeşil bitkileri tercih ederler. Yuvanın girişini tüyler ile gizlerler.

Mutasyonları

  • Fawn: En yaygın mutasyondur. Sırt rengi ve göğüs çizgileri açık bej renge döner. Kafa ve boyun yaması çok daha açık renktedir. Kuyruk rengi daha açık renktedir, ucunda kahverengi renklenmeler vardır.

Fawn mutasyon cinsiyete bağlıdır.
  • Kahverengi: Kahverengi mutasyon henüz gelişim aşamasında ve yaygın olmayan bir mutasyondur. Vücut rengi daha açık ve sütlü kahveye kayar.

Kalıtımı cinsiyete bağlıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bengal İspinozları

Java İspinozları

Zebra İspinozu Mutasyon Kombinasyonları