Bengal İspinozları


Bengal ispinozları birçok üreticinin kümesinde olmazsa olmaz olan ve can kurtarıcı bir türdür. Şüphesiz birçoğumuz Bengal ispinozlarını ebeveynlik vasıflarını yüksek olması dolayısı ile tanırız ve bu yüzdendir ki kafes ortamında kuluçkaya yatmayan veya yavrularını büyütmeyen, ıslah süreci devam eden egzotik türlerin yavrularını emanet edebileceğimiz yegâne kimselerdir.

-Fizyolojisi
Bengal ispinozları ortalama 10-11 santimetre uzunluğa ve 12 gram ağırlığa sahiptirler. 5 yıl kadar ortalama ömürleri vardır. Çok fazla sayıda renk mutasyonları bulunduğu için standart bir dış morfolojik tanımlama yapmak pek de kolay değildir. Erkek ve dişi kuşlar arasında belirgin cinsel dimorfizm bulundurmazlar. Cinsiyet ayrımındaki en güvenilir yol erkek kuşların ötüşünü takip etmektir.






-Ötüş
Yalnızca erkek kuşlar seri ve dik bir biçimde öterler. Üreme dönemlerinde dişi kuşlara kur yapmak için sürekli melodiler oluştururlar. Ötüş melodisi elbette ki bireyden bireye değişebilmekle birlikte genelde düzensiz gıcırtı ve tiz seslerden oluşur.
-Anavatanı
Yaygın bir biçimde bilindiği gibi Bengal ispinozları doğada gözlemlenmez. Tarihi kaynaklara bakıldığında 1600’lü yıllardaki Japon hanedanlık kayıtlarında Bengal ispinozlarından bahsedilmiş ve çizimleri yapılmıştır. Bu yüzden de orijinlerinin Asya olduğu kabul edilir keza bazı ekollerde “Japon Serçesi” olarak da bilinirler. Bengal ispinozlarının belirli Lonchura türlerinin melezlenmesi ile kafes ortamında elde edildiği düşünülmektedir. Üzerine yapılan araştırmalarda da gerek morfolojik gerek genetiksel olarak “White-Rumped Fich” ile çok yakın akraba oldukları saptanmıştır. Lakin geriye dönük soy haritası hala tam netlik kazanmamıştır. Elde edilen bilgiler ışığında Bengal ispinozları, Lonchura sınıfı kapsamında “Lonchura striata domestica” olarak literatüre geçirilmiştir.


-Beslenmeleri
Kafes ortamında ortaya çıkmış kuşlar oldukları için birincil diyetleri yem olarak kullanılan çeşitli tohumlardır. Taze mevsim meyve ve sebzelerine hayır demezler. Hazırlayacağınız mamaları keyifle tüketirler. Canlı yem yedikleri gözlemlenmiştir ama çok tercih ettikleri besin maddeleri değildir.





-Davranışları
Bengal ispinozları son derece uysal, dayanıklı, uyumlu ve sosyal canlılardır. Diğer uysal egzotik ispinozlar ile barındırılabilir. Avustralya kökenli türler kadar olmasa da aktif ve hareketli kuşlardır. Hiç şüphesiz en çok bakıcılık özellikleri ile bilinirler. Kafes ortamında üretimleri esnasında uysal ve sadık türlerin soyu takip edildiği ve sürekli dar kafeslerde bakılarak zamanla ebeveynlik içgüdülerinin geliştirildiği düşünülmektedir.
-Üretimi
Bengal ispinozları ortalama 4-5 olmak üzere çoğunlukla 2-7 arası yumurta bırakırlar. 12-16 gün arasında kuluçkaya yatarlar. Yumurtadan çıkan yavrular 21 gün içinde tüylenirler ve 30-35 gün içerisinde de bağımsızlıklarını kazanırlar. 3 aylık erişkinliğe ulaşan kuşlar cinsel olgunluğa da sahip olurlar fakat üretim için en az 6 aylık kuşların kullanılması şiddetle tavsiye edilir. Bengal ispinozları kafes ortamında çok rahat bir şekilde üretilebilirler. Bu yüzden yuvalık seçmezler, tercihe göre her türlü yuvalık kullanılabilir. Kendilerine vereceğiniz telyiz ipi, ağaç veya hindistan cevizi lifi, tavuk tüyü gibi malzemeler ile yuvalarını yaparlar. Erkek kuşun yuva malzemelerini ağzında taşıyarak dişi kuşa kur yaptığı gözlemlenmiştir.
Üremeleri için öncelikli bir sezon yoktur. Genel ortam şartları sağlandığında her mevsim üreyebilirler. Bengal ispinozlarının salma kafeslerde üretimi denendiğinde birbirlerinin yuvalılarını sahiplendikleri, zaman zaman yıktıkları ve saldırganlaştıkları görülmüştür. Bu yüzden salma kafeslerde ve geniş kuşhanelerde koloni olarak üretimleri, üreticiler tarafından önerilmez.
Ebeveynlik vasıflarından dolayı çoğunlukla bakıcı olarak kullanılırlar. Kullanılan çiftin tecrübesine bağlı olarak yumurta toplama veya yavru sürme gibi çeşitli yöntemlerle diğer türlere ebeveynlik yapmaları sağlanır. Örnek vermek gerekirse, kendilerinin yumurtaları, yumurtlamayı tamamlamış bir türün yumurtaları ile değiştirilebilir. Böylece yumurtayı ve çıkan yavruları sahiplenirler. Bunun yanı sıra, kendi yumurtaları her gün düzenli olarak sahte yumurtalar ile değiştirilir. Yumurtlamaya başlamış başka bir çiftin yumurtaları da her gün sahte yumurta değiştirilir ve uygun koşullar altında bekletilir. Yumurtlama tamamlanınca toplanan yumurtalar topyekûn vaziyette bengal ispinozlarının kuluçkada bulunduğu sahte yumurtalar ile değiştirilir. Böylece hem kuşlar yumurtaları sahiplenir hem de aynı anda ısıtmaya başlayacağı için yavrular aynı gün içerisinde yumurtadan çıkar ve paralel gelişim izlerler. Çiftlerin tecrübesine göre yumurtadan çıkmış yavruların direk olarak altına sürülmesi ile de yavrulara bakıcılık edebilirler.
-Melezlenmesi
Bengal ispinozları bütün Lonchura türleri ve birçok diğer ispinoz türü ile melezlenebilir. Bengal ispinozunun Lonchura türleri ile olan 2. kuşak ve sonrasındaki melezlerinin üretken olacağı söylenmektedir.
-Mutasyonları
Bengal ispinozu diğer birçok türden daha fazla ve daha karmaşık renk mutasyonlarına sahiptir. Bu konu ayrıntılı olarak diğer yazılarda işlenecektir.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Java İspinozları

Zebra İspinozu Mutasyon Kombinasyonları