Zebra İspinozu Mutasyon Kombinasyonları

Bu yazımızda zebra ispinozların mutasyonların kombine edilmesine ve bazı kombinasyonlara göz atacağız.
-Fawn + Parçalı
Parçalı mutasyonun Fawn ile kombine edilmesi renk geçişini yumuşatır ve gri renge göre daha iyi renk zıtlığı yaratır.
-Tepeli + Siyah Göğüs
Daha önce de bahsettiğimiz gibi tepeli özellik her renk mutasyonu ile rahatça kombine edilebilir. Burada da Siyah Göğüs mutasyonu ile kombine edilmesini görüyoruz. Siyah Göğüs geni (otozomal resesif) ile yanak yamalarının genişlemesine dikkat edelim. İyi bir siyah göğüslü kuşun yanak yamaları olabildiğince geniş ve düzgün şekilli olur. Siyah göğüslü kombinasyonlarda karşılaşılan zorluk bu dengenin sağlanmasıdır.
-Saddleback + Tepeli
Saddleback olarak da bilinen ama esasında bir parçalı mutasyon varyasyonu olarak bilinen rengin tepeli ile kombinasyonunu görmekteyiz. Şüphesiz tepeli özelliğin en çok yakıştığı renklerden birisi...
-Siyah Yüz + Siyah Yanak
Siyah Yüz özelliğinin dominant olmasından dolayı çok kolay elde edilebilen bir kombinasyondur. Bu kombinasyonda karşılaşılan zorluk koyuluğun genel vücuda homojenik olarak yayılması ve siyah yanak özelliğinin (otozomal resesif) kendisini tam olarak ifade edebilmesidir. 
-Siyah Yüz + Siyah Göğüs + Siyah Yanak
Üçlü siyah olarak da bilinir. Siyah göğüsün etkisi ile göğüsteki siyah bölge kimi zaman boğaza varacak kadar artmış ve yanak yamaları genişlemiştir. Siyah göğüsteki zorluktan ötürü üst vasıf kombinasyon elde etmek hayli zordur. 
-Turuncu Göğüs + Isabel
İki kahverengi form rengin bir araya gelmesinden meydana gelen kararlı bir kombinasyondur. Turuncu göğüs barının homojenik dağılması ve kendini ifade etmesi en sık karşılaşılan problemdir.
-Feo (Isabel + Siyah Göğüs)
Isabel kuşlarda siyah göğüsün etkisi ile yanak yamalarının genişlemesi şeklinde ortaya çıkan bir kombinasyondur. Isabel renkte siyah göğüs barı ifade edilemeyeceğinden ötürü mutasyonun temel bütünlüğünü bozmaz. Yanak yamalarının orantılı bir şekilde genişlemesi karşılaşılan zorluklardandır. Bu kombinasyon özel olarak "Feo (Phaeo)" olarak isimlendirilmiştir.
-Siyah Göğüs + Turuncu Göğüs 
Turuncu göğüs özelliğine sebebiyet veren genin, bütün siyah renkleri turuncuya çevirdiğinden daha önce bahsetmiştik. Siyah göğüs ile genişleyen göğüs barı ve yanak yamasının turuncu göğüs vasıtası ile renk değiştirmesi sonucu turuncu formda kombinasyonlar elde edilir. Bunlardan en temeli olan OB+BB kombinasyonunu görmektesiniz. Kabaca "Yarım OB" olarak da isimlendirilir. Karşılaşılan en genel zorluk her zaman olduğu gibi siyah göğüsün zahmetidir. 
-Siyah Göğüs + Turuncu Göğüs + Siyah Yüz
"Full OB" olarak da bilinen bu kombinasyon şüphesiz en göz alıcılarından birisidir. Yüksek vasıfta kuşlar elde edebilmek için, rengin vücuda topyekun yayılması ve kendisini tam olarak ifade edebilmesi önemlidir. 
-Siyah Göğüs + Turuncu Göğüs + Siyah Yüz + Fawn
"Full OB" kombinasyonuna bir de Fawn renk eklenirse hem kahverengiden vücut rengine geçiş daha yumuşak hale gelir hem de kontrast daha iyi sağlanmış olur. 
-Siyah Yüz + Siyah Göğüs + Turuncu Göğüs + Pastel
"Full OB" formun sulandırılmış hali olan bu kombinasyonun temel zorluğu ren açılmasının düzenli geçişidir.
-Turuncu Göğüs + Eumo
Tercih edilmeyen bir kombinasyondur. Üst vasıfta kuşlar elde etmek mutasyonların birbiri üzerindeki bastırıcı etkisi dolayısıyla çok zordur.
-Siyah Yanak + CFW
Basit ve sık rastlanan bir kombinasyondur. En birincil zorluk siyah yanak renginin hatasız şekilde kendisini göstermesidir.
-Siyah Göğüs + CFW

Siyah göğüs özelliği diğer mutasyonlarda olduğu kadar kendisini belli etmese de yanak yamaları genişler ve göğüs barı biraz daha boğaza doğru yükselir. 
-CFW + Eumo
Ino veya Seifert özellikte CFW serisi kuşların Eumo ile kombine edilmesi, yarattığı gri renk ve sırt rengi ile oluşturduğu zıtlık ile kararlı ve göz alıcı bir form ortaya çıkarıyor.
-Eumo + Siyah Yanak
Eumo rengin daha koyu ifade edilmesi için başvurulan bir kombinasyondur.
-Eumo + Pastel
Temel bir zorluğu yoktur. Yarattığı zıtlık ve kolay elde edilmesi ile tercih edilir.
-Eumo + Siyah Yüz + Pastel
Elde edilmesi kolaydır. Siyah ve gri renkler kararlı zıtlıklar yaratır. Temel zorluğu yanak rengini açmaktır.
-Pastel + Açık Sırt + Siyah Yanak
Temel zorlukları siyah yanağın düzgün ifadesi ve açık sırtın renk geçişidir. 
-Pastel + Siyah Yüz
İki dominant mutasyonun kombinasyonundan oluşur. Elde etmesi çok kolaydır. Temel zorluğu göğüs bölgesinin kararlı ifade edilebilmesidir. Bu kombinasyon tekrardan siyah göğüs ile de kombine edilebilir.
-Pastel + Siyah Yüz + Isabel
Temel zorluk siyah rengi açmaktır. Bilinmeyen, tercih edilmeyen ama göz alıcı bir formdur.
-Açık Yanak + Siyah Yüz + Siyah Göğüs
Siyah Göğüsün temel zorluklarına sahiptir. Yarattığı renk geçişi harikadır. Elde edilmesi kolaydır.
-Gri Yanak + Siyah Yanak
Siyah yanağın rengini açmak için kullanılır. Siyah yanaklı CFW kuşlardan farkı kreme çalan vücut rengidir. Siyah yanağın temel zorluklarına sahiptir.





















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bengal İspinozları

Java İspinozları