Gökkuşağı İspinozu Gövde Renklenmesi Genetiği


Gökkuşağı ispinozlarında gövde renklenmesi vücudun diğer bölümlerine nazaran daha karmaşık ve sayıca daha fazla mekanizmalar tarafından kontrol edilirler.

-Yeşil ve Sarı gövde renklenmesi

Yeşil ve Sarı renkler cinsiyete bağlı ve çok aleli bir kalıtım izlerler. Yeşil renk aleli, sarı renk aleli üzerine tamamen baskındır. Erkek kuşlar sarı renge taşıyıcı olabilirken, dişi kuşlar için taşıyıcılık durumu söz konusu değildir. Örnekler ile durumu açıklayalım.
Erkek
Dişi
   ZYeşil
   ZSarı
   ZSarı
ZYeşil ZSarı
ZSarı ZSarı
   W
ZYeşil W
ZSarı W
  Taşıyıcı erkek ile sarı dişi eşleşmesinden;                        
-%25 ihtimalle taşıyıcı erkek
-%25 ihtimalle sarı erkek
-%25 ihtimalle yeşil dişi
-%25 ihtimalle sarı dişi elde edilir.





-Mavi gövde renklenmesi

Mavi gövde rengi otozomal çekinik karakterlidir ve sarı-yeşil renkten bağımsız olarak kalıtılır. Kuşun mavi rengi fenotipinde göstermesi için aynı zamanda “yeşil” renk genotipine sahip olması gerekir. Taşıyıcı yeşil kuşlar aynı zamanda mavi genotipe sahipse oluşan fenotip “pastel” olarak adlandırılır. Dolayısıyla dişi kuşlar asla pastel olamaz. Taşıyıcı yeşil ve mavi genotipli kuşların mor göğüslü olması durumunda ortaya çıkan fenotipe de “dilute (TR. Seyreltik)” denir. Dişi kuşlar da dilute olamazlar. Eğer ki kuş sarı ve mavi genotipe aynı anda sahipse, ortaya çıkan fenotip de “silver” olarak adlandırılır.
 Burada önemli birkaç istisnadan bahsetmek önemlidir. Pastel kavramı aynı zamanda sarı renge yol açan alel için de kullanılmakta ve sarı renkli kuşlara üreticiler arasında pastel denilebilmektedir. Burada bir kavram karmaşası meydana gelmektedir. Sarı renk bazı yabancı kaynaklarda pastel faktör olarak zikredilse de esasen pastel kuşlar “tek faktörlü yeşil ve mavi genotipli” kuşlar için kullanılmaktadır.
Genel tanımın aksine de “tek faktörlü yeşil ve mavi genotipli erkek” kuşlar aynı zamanda beyaz göğüs genotipine de sahipse, fenotipik olarak silver görünür. Bu ayrımı yapabilmek ayrıca önemlidir.
Örneklerle açıklayalım (d alelli mavi renklenme için kullanılmıştır);
ZYeşil ZSarı, dd Pastel erkek (*beyaz göğüslü olursa silver)
ZYeşilW , Dd Yeşil Dişi
ZSarıW , dd Silver Dişi
ZSarıZSarı, dd Silver Erkek
ZSarıW , Dd Sarı Dişi
ZYeşilW , dd Mavi Dişi


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bengal İspinozları

Java İspinozları

Zebra İspinozu Mutasyon Kombinasyonları