Mavi Yüzlü Papağan İspinozu ve Mutasyonları


Mavi yüzlü papağan ispinozları, Erythurura cinsi bir tür olup cinsinin 13 alt türü içerisinde en yaygın olanlardan bir tanesidir. Kafes ortamında da en uzun süredir üretilen ve aktif olarak beslenen türlerden birisidir.
-Fizyolojisi
Mavi yüzlü papağan ispinozları ortalama 12-14 santimetre uzunluğa, 18-20 gram ağırlığı ile yapıca küçük ispinoz türleri arasında yer alır. Açık yeşil vücut renklerinin üzerinde mavi yüz maskeleri ve kırmızı kuyruk bölgeleri vardır. Doğada 8 yıla kadar yaşayabilmelerine karşın esaret altında tutulduklarında ortalama ömürleri 5 yıla kadar azalabilmektedir. Erkek ve dişi kuşlar arasında belirgin cinsel dimorfizm yoktur.
-Cinsiyet Ayrımı
Erkek kuşların yüz maskeleri dişi kuşlara göre daha geniş alana yayılmıştır ve ton olarak daha oyu renktedir. Ayrıca erkek kuşların kıç bölgeleri daha parlak kırmızıdır. En garanti ötüş yöntemi her zaman için ötüşü takip etmektir.


-Ötüş
Sadece erkek kuşlar dik ve seri bir şekilde öterler. Tiz ve kendini tekrar eden ıslık, şırıltı ve çınlama benzeri basit melodilerde ötüme sahiptirler.

-Habitatı
Anavatanları Papoa Yeni Gine yakınlarındaki Caroline adalarıdır. Bunun yanında Kuzaybatı Avustralya, Yeni Zelanda, Papoa Yeni Gine, Salamon Adaları, Endonezya ve Salamon Adaları gibi çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olarak bulunurlar.
-Davranışları
Birçok ispinoz türü gibi barışçıl, hareketli ve sosyal canlılardır. Asabi olmayan türler ile uyum içerisinde yaşarlar, kalabalık ortamları severler. Suyu ve yeşili çok seven kuşlardır. Sürekli banyo yapmaya çalışırlar ve bitkili ortamlarda kendilerini daha iyi hissederler. Ufak yapılarının aksine oldukça aktif kuşlardır. Neredeyse gece karanlığına kadar sürekli hareket ederler ve beslenirler. Bu yüzdendir ki kendilerine hareket edecek geniş ortamlar ararlar. 

-Beslenmeleri
Diğer türlere benzer olarak birincil beslenmelerini tohumlar oluşturur. Doğada çeşitli bitkilerin yeşil ve kurumuş tohumlarını yerler. Ayrıca taze mevsim meyve sebzelerine de asla hayır demezler. Hayvansal besinleri de (larvalar, kurtlar, böcekler, termitler vb.) başta yavrulama dönemleri olmak üzere severek yiyen canlılardır. Kafes ortamında karışık ispinoz yemleri, taze meyve sebzeler ve canlı yemler ile beslenebilirler.  

-Üremeleri
Mavi yüzlü papağan ispinozları esaret altında üretimi en kolay olan papağan ispinozu türü olarak anılırlar. Tek seferde 4-6 arası yumurta yaparlar. 12-14 gün arası kuluçkaya yatarlar. Yumurtadan çıkan yavrular ortalama 21 günde tüylenmeye başlarlar ve 35-45 gün arasında da kendi bağımsızlıklarını kazanırlar. 6 aylık erişkinliğe ulaştıklarında da cinsel gelişimlerini de tamamlarlar ve ilk tüy değişimlerini tamamlamış olurlar.
Papağan ispinozları kafes ortamında genelde kendi yavrularını büyütmemeleri ile tanınırlar. Basit kafes sistemlerinde bu durum gayet olağandır lakin kendilerine doğala yakın, geniş ve korunaklı kafesler verilirse pekâlâ bakıcılık görevini de üstleneceklerdir. Her koşul altında mahremiyeti seven canlılardır. Bu yüzdendir ki genellikle sepet ve kutu yuvalıkları tercih ederler. Kendilerine vereceğiniz ağaç lifleri, kuru otlar, telyiz ipi, tavuk tüyü gibi malzemeler ile yuvalarını örerler. Fazla malzeme verilmesi durumunda yuvayı aşırı doldururlar. Yuvalarına müdahale durumunda içinde yavru veya yumurta olsa dahi yuvayı terk ederler hatta yıkabilirler.
Kafes ortamında üretimleri için dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlisi mahremiyet ve doğal ortam olmakla birlikte ikincisi şüphesiz diyettir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi neredeyse gün batana kadar çok aktif hareket ederler ve sürekli beslenirler. Bu yüzdendir ki diyet onların yaşamlarında önemli bir yer tutar. Verimli bir üretim için eksiksiz ve düzenli bir diyet programı izlemek önem teşkil etmektedir. 
-Mutasyonları
Mavi yüzlü papağan ispinozlarının yaygın olarak üretilen 2 mutasyonu vardır. Bunlar “Parçalı” ve “Lutino” renklerdir. Şimdi bu mutasyonlara göz atalım.

1-Lutino: Lutino özellik genine sahip kuşlarda mavi yüz maskesi beyaz renge döner. Yeşil olan vücut rengi sarıya, kırmızı kuyruk ise turuncu-kırmızı renge bürünür.
Yanda lutino mavi yüzlü papağan ispinozu görmektesiniz.




Lutino özelliğinin kalıtımı eşey kalıtımlı ve resesiftir. 


2-Parçalı: Parçalı papağan ispinozlarında vücut bölümlerinin sahip oldukları ana renklerde bir değişim meydana gelmez. Sadece mutasyonun etkisi ile vücut genelinde düzensiz olarak dağılmış sarı-beyaz renk bölgeleri görülür.
Yanda parçalı ve lutino mavi yüzlü papağan ispinozu görmektesiniz. 








Parçalı renk özelliği papağan ispinozlarının sahip olduğu otozomal dominant bir özelliktir.  





Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bengal İspinozları

Java İspinozları

Zebra İspinozu Mutasyon Kombinasyonları