Java İspinozu Mutasyonları - 2. Bölüm


-Feo
Bazı ekollerde “Isabel”, “Ex-Isabel”, “Feomelanik” veya “Kızıl-Kahverengi” olarak da bilinen bu renk, kahverengi temelli bir mutasyondur. Kahverengi türevi mutasyonlarda kimi zaman birbiri arasındaki ayrım oldukça zor olabildiğinden kuşlar dikkatli incelenmeli ve hangi mutasyonun özelliğini gösterdiğine yoğunlaşılmalıdır. Feo kuşların baş maskesi koyu kızıl-kahverengi renktedir. Göğüs ve sırt bölgesi bej, bel ve alt bölgesi de daha koyu bej renktedir. Kuyurkları kafa maskesinden daha koyu bir kahverengidir. Ayrıca bu kuşlar parlak kahverengi gözlere sahiptirler.




Feo renk mutasyonu Java ispinozlarında otozomal resesif bir özelliktir.

Bu rengin Pastel ve Opal renkler ile kombinasyonu kararlı formlar oluşturur.


-Maskeli

Kahverengi temelli bir mutasyondur. Kabaca söylemek gerekirse maskeli kuşlar feo kuşlardan biraz daha koyu ve griye kayan renklere sahiptirler. Maskeli Java ispinozları, koyu gri-bej baş maskesine, gri-bej sırt ve göğüs bölgesine, koyu bej bel ve alt bölgeye, koyu kahverengi kuyruğa sahiptirler. Göz renkleri ise kahverengidir.
Maskeli renk mutasyonu Ino mutasyona göre çekinik, eşey kalıtımlı ve çok alelli karakterdedir.


Maskeli kuşlar Pastel, Opal ve Topaz renkler ile kombinasyon oluşunda kullanılabilir.

Maskeli kuşlar genellikle Feo kuşlar ile ayırt edilmekte zorlanır. Aralarındaki renk farkı yandaki görselde açıkça belirtilmiştir. Sağ taraftaki Maskeli, sol taraftaki ise Feo renk Java ispinozudur.






-Topaz

Yine kahverengi temelli bir mutasyon olan Topaz renk, yüzeysel olarak bakıldığında Feo ve Maskeli renklerin arasında bir tona ve gerçek kahverengi renge sahiptirler. Topaz renkli kuşların baş maskesi koyu kahverengi, göğüs ve sırt bölgesi hafifçe griye kaymış açık kahverengi, bel ve alt bölgesi ise krem-kahverengi renkte olur. Topaz kuşların gözleri kırmızıdır. Saf kahverengi renge sahip olmalarından dolayı Topaz kuşların renk geçiş sınırları belirgindir ve geçiş renklerinde sulanma yoktur.
Topaz rengin kalıtımı Java ispinozlarında otozomal resesif olarak gerçekleşir. 









Bu renk Pastel, Opal ve Maskeli renkler ile kombine edilebilir.


Topaz kuşlar kimi zaman Feo kuşlar ile karıştırılabilir. Aralarındaki ayrım yandaki görselde belirtilmiştir. Üst kısımdaki kuş Topaz, alt kısımdaki ise Feo renktedir.





-Agat
Avrupa ekollerinde “Eumo” olarak da bilinir. Klasik formdaki kuşlarda rengin kahverengiye kayması ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Agat Java ispinozlarının baş maskesi ve kuyruk kısmı siyaha yakın çok koyu kahverengidir. Göğüs ve sırt bölgesi parlak mavi-gri, bel ve alt bölgesi ise kırık beyaz renge sahiptir. Agat kuşların gözleri koyu kızıl-kahverengidir.


Agat rengin kalıtımı otozomal çekinik aleller ile sağlanır.

Agat kuşların Opal ve Pastel mutasyonlar ile kombinasyonu sağlanabilir.








Önemli NOT: “Agat” ve “Topaz” mutasyonlar Hollanda ve Almanya gibi bazı ülkelerin ekollerinde birbiri yerine kullanılabilmektedir. Bu durum ise anlam karmaşası yaratabilmektedir. Bu makaledeki renkler tüm ekollerdeki en yaygın kullanımlara göre yazılmıştır! 
-Ino
Albino olarak da isimlendirilebilen Ino mutasyonun Java ispinozlarında tek bir formu vardır. Ino Java ispinozları çok açık tonda bej renk baş maskesi ve kuyruk kısmına, bunun haricinde tümel olarak saf beyaz renge ve kırmızı gözlere sahiptirler. Beyaz renk ile kombine edilen diğer kırmızı gözlü formlar da Ino renk ile benzer özellikler gösterebilir lakin bu kombinasyonlar Ino mutasyon olarak değerlendirilmez!

Ino mutasyonun kalıtımı Maskeli renge baskın, eşey kalıtımlı ve çok alellidir. 









Dikkat: Bu yazı dizisinde, Java ispinozlarındaki temel renk mutasyonlarına yüzeysel olarak değinilmiştir. Mutasyon kombinasyonları bu dizide açıklanmayacak olup ayrıca bir makale oluşturulacaktır. Her ne kadar görsel kaynaklar ile ayrım belirtilmeye çalışılsa da çekilen her fotoğraftaki ışık, stüdyo, yükleme, montajlama vb. şartlar dolayısı ile kuşların renkleri tam ve doğru olarak yansıtılamayabilir. Bunun sonucu olarak da özellikler kesin hatları ile ayırt edilemeyebilir. Fotoğraflardan kesin kanılara varmak yerine evvela özelliklerde belirtilen renk tanımlarından sonuca gitmek daha sağlıklı yargıya ulaşmakta yardımcı olacaktır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bengal İspinozları

Java İspinozları

Zebra İspinozu Mutasyon Kombinasyonları