Zebra İspinozu Mutasyonları - Gri Temelli Mutasyonlar


Gri temelli mutasyonlar ile devam edeceğiz.
-Dark form Dominant Silver (DS)
Esasında 2 tür Silver renk mutasyonu mevcuttur, ancak ilk türü olan Dominant Silver mutasyon kendi içinde çeşitli formlar gösterebildiği için temel olarak 2 alt dala ayrılmış ve koyu form-açık form olarak nitelendirilmiştir. Koyu form Dominant Silver renk mutasyonuna sahip kuşlarda bütün vücut renkleri solgundur. Gri olan vücut bölümleri seyrelmenin etkisi ile gümüşi bir renk aldığı için mutasyon da “Silver” olarak isimlendirilmiştir. Böğür yamaları çok açık bir kahverengidir. Erkek kuşlardaki yanak yamaları beyaza yakın olmakla birlikte, beyaz-açık gümüşi bir renktedir. Göğüs barı, boyun ve gözyaşı çizgileri gibi siyah renkteki bölgelerin renginde de seyrelme ve griye çalma olayı meydana gelir.

Dominant Silver mutasyon bir erkek zebra ispinozu görmektesiniz. Adından da anlaşılacağı üzere Dominant Silver renk mutasyonu otozomal dominant karakterlidir.





Dominant Silver mutasyon şu renkler ile kombine edilebilir;
Fawn, Lightback, Siyah Göğüs

-Light form Dominant Silver
Dominant Silver mutasyonun kendi içerisinde çeşitli formalara sahip olduğunu söylemiştik. Seyrelmenin daha gri-krem arası bir renge kaydığı forma ise Açık form Dominant Silver denmiştir. Bu renk formu Avrupa ekolünde “Pastel” veya “Dilute (Seyreltik,Seyrelmiş)” olarak da bilinir. İlk olarak 1935 yılında Avustralyalı üretici Mr. Fred Lewistka tarafından Fawn renk kuşlar elde etmeye çalışılırken tesadüfen üretilmiştir. Belki de bu yüzdendir ki açık formlu kuşlarda seyrelme gümüş renkten çok gri-krem renge doğrudur. Erkek kuşlarda yanak yaması beyaz renkten çok krem renktedir. Sırt rengi koyu krem-gri, boyun ve göğüs bölgesi de koyu formdaki gibi gümüşi gridir. Alt kısımlar açık krem renge dönmüş, siyah renkteki bölgeler de katılığını yitirmiştir. Böğür yamaları da seyreltik kahverengidir. Dişi kuşlarda ise erkeklere nispeten daha az krem-kahverengiye kayma görülür. Dişi kuşlar daha gümüşi ve açık bir renktedir. Gözyaşı çizgileri zor seçilecek biçimde açık renktedir.

Üstteki erkek alttaki dişi olmak üzere açık form (pastel) Dominant Silver zebra ispinozlarını görmektesiniz.
Açık formunun kalıtımı da aynı şekilde otozomal dominanttır.








Açık form Dominant Silver mutasyon şu mutasyonlar ile beraber kullanılabilir;
Fawn, Lightback, Siyah Göğüs, Solgun Yanak

Not: Çift faktörlü Dominant Silver mutasyon durumunun lethal faktör olduğu söylenir. Bu yüzden DS x DS eşleşmesi asla önerilmez!
-Resesif Silver (RS)
Resesif Silver renk mutasyonu, 2 çeşit temel silver mutasyondan bir tanesidir. Dominant Silver mutasyonun aksine resesif form silver mutasyonda seyrelmeler yalnızca ana vücut renginde ve siyah bölgelerde meydana gelir. Erkek kuşlarda vücut açık gümüşi bir renge sahiptir. Yanak ve böğür yamalarının rengine değişiklik olmaz. Siyah renge sahip vücut bölümleri ise daha açık tondadır. Aynı değişimler dişi kuşlar için de geçerlidir.

Soldaki erkek sağdaki dişi olmak üzere bir çift Resesif Silver zebra ispinozu görmektesiniz.
Adından da anlaşılacağı üzere bu renk mutasyonu otozomal resesif aleller ile kalıtılır.




Resesif Silve mutasyonun kombine edilebileceği renkler;
Siyah yüz, Siyah göğüs, Lightback, Fawn, Turuncu göğüs 
-Gri Yanak (GC)
Gri yanaklı zebra ispinozları kısmen R.CFW kuşlara benzemektedirler. Baş, sırt ve kanat bölgesi beyaz-açık krem renktedir. Erkek kuşlarda göğüs barı ve boyun çizgileri seyrelmiş siyah-gri renktedir. Böğür ve yanak yamaları da gri renge çalar. Göğüs, kuyruk altı ve alt vücut bölgesi her iki cinsiyet için de koyu krem renktedir. Siyah ve Fawn yanak mutasyonlarına benzer olarak dişi kuşlarda da yanak yaması bulunur ve gri renktedir. Kuyruk barları yok denecek kadar belirsizdir.

Üstteki erkek alttaki dişi olmak üzere Gri yanaklı zebra ispinozlarını görmektesiniz.
Gri yanak renk mutasyonu otozomal dominant bir mutasyondur.









Gri yanak rengi şu renkler ile kombinasyonda kullanılabilir;
Siyah yanak, Siyah Göğüs

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bengal İspinozları

Java İspinozları

Zebra İspinozu Mutasyon Kombinasyonları