Zebra İspinozu Mutasyonları - Çok Alelli Seri


Bu kısımda çok alelli mutasyon serisi üzerinde duracağız.
-Lightback (LB)
Türkçeye “açık sırtlı” olarak çevrilebilen bu mutasyon türü ilk kez 1954’de Almanya’da üretildi fakat ilk etapta bir hata olarak düşünüldü ve göz ardı edildi. Daha sonraları İsviçreli üretici Mr. H. Steiner tarafından tekrardan üretildi ve dağıtımı yapıldı. Lightback kuşlarda kafa, ense, sırt ve kanat bölgesi seyreltilmiş gümüşi-gri renktedir. Bel ve kuyruk altı bölgesi daha beyaz bir renktedir. Siyah bölgelerin tonu değişmez.

Açık sırtlı ve erkek bir zebra ispinozu görmektesiniz.
Lightback mutasyonu CFW serisi ile eşey bağlantılı olarak çok alellidir ve CFW serisine baskındır.






Bu sebeptendir ki sadece erkek kuşlarda CFW serisi herhangi bir renk mutasyonuna taşıyıcı olma durumu görülebilir. CFW taşıyıcı olan erkek kuşların sırt bölgesi taşıyıcı olmayan kuşlara göre çok daha açık tondadır.

Lightback mutasyon hemen hemen her renk mutasyonu ile kombine edilebilir ve kararlı renkte yavrular alınabilir.
-Regular CFW (R.CFW)
Avrupa ekolünde “Kahverengi Maskeli” olarak da bilinen R.CFW kuşlar ilk kez 1953 yılında Hollanda’da, Avustralya’dan ithal edilen “Marked White” kuşlardan üretildi. CFW kuşlar beyaz-krem vücut rengine ve bütün vücut izlerine (yanak yamaları, gözyaşı çizgileri, göğüs barı, boyun çizgileri, kuyruk barları) sahiptirler lakin normal renklerine kıyasla biraz daha soluktur. Kuyrukları ve bilumum vücut izleri soluk gri renktedir. Yanak yamaları da normalden daha soluktur.

Üstteki dişi alttaki erkek olmak üzere R.CFW zebra ispinozları görmektesiniz.
R.CFW renk mutasyonu Lightback mutasyona göre çekinik, C.CFW, Ino ve Seifert mutasyona baskın, eşey kalıtımlı ve çok alellidir.








-Continental CFW (C.CFW)
İlk kez 1965 yılında Avrupa’da üretilmeye başlanılan C.CFW zebra ispinozlarının kökeni tam olarak bilinmemektedir çünkü önceki yıllarda R.CFW kuşlardaki renklerde koyuluğa yol açan bir hata olduğu düşünülüyordu. C.CFW kuşların dış görünüşü R.CFW kuşlara çok benzemekle birlikte renkleri çok daha koyudur. R.CFW mutasyonun aksine C.CFW kuşlar vücut izlerinde koyu siyah renge sahiptirler. Göğüs barı, gözyaşı çizgileri, boyun çizgileri ve kuyruk barları koyu siyahtır. Yanak yamaları ise daha koyu kahverengidir.

Üstteki dişi alttaki erkek olmak üzere C.CFW zebra ispinozlarını görmektesiniz.
C.CFW renk mutasyonu Lightback ve R.CFW mutasyona göre çekinik, Ino ve Seifert mutasyona bakın, eşey kalıtımlı ve çok alellidir.








C.CFW taşıyıcı R.CFW kuşlar görsel olarak tespit edilebilir. Taşıyıcı R.CFW kuşlar iki renkten de belli bir miktarda gösterir. Vücut renkleri C.CFW kuşlara göre daha saf bir beyazdır ve kuyruklarında siyah ve kahverengi izlere aynı anda sahiptirler. 
-Ino
Ino kuşlar ilk olarak 1998 yılında İtalyan üretici Roberto Albini tarafından üretildi. Ino kuşların dış görünüşü R.CFW kuşlara oldukça benzer, sadece renkleri daha soluk ve sulandırılmıştır. Bunun dışında Ino kuşların en büyük özelliği kırmızı gözlere sahip olmalarıdır.

Üstteki dişi alttaki erkek olmak üzere Ino zebra ispinozları görmektesiniz.
Ino renk mutasyonu Lightback-R.CFW-C.CFW özelliklere göre çekinik, Seifert mutasyona baskın, eşey kalıtımlı ve çok alellidir. 









-Seifert (EUMax)
Bu mutasyon ilk olarak 1994 yılında C.CFW mutasyon çiftten Alman üretici Mr. Jens Schütte tarafından üretildi ve Mr. Michael Seifert tarafından dağıtımı yapıldı. Bu yüzden Amerikan-Avustralya ekolünde “Seifert” olarak bilinir. Avrupa ekolüne ise “EUMax” olarak geçmiştir. Seifert kuşların vücut izleri tıpkı C.CFW kuşlar gibidir lakin bütün renkleri çok daha koyu ve vücut renkleri biraz daha gri-krem bir renktir.

Erkek ve Seifert mutasyon bir zebra ispinozu görmektesiniz.
Seifert mutasyon çok alelli, eşey bağlantılı ve Lightback, R.CFW, C.CFW ve Ino mutasyonlara karşı çekiniktir.





Çok alelli mutasyon serisinin tüm varyasyonları görselde verilmiştir. Soldan sağa doğru; Normal Gri, Lightback, C.CFW, Ino, R.CFW, Seifert.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bengal İspinozları

Java İspinozları

Zebra İspinozu Mutasyon Kombinasyonları